niedziela, 21 stycznia 2018

SAŁATKA Z GRUSZKĄ, RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

WITAM

Dzisiaj przepis na przepyszną sałatkę z gruszką, rukolą i serem pleśniowym. Idealna na kolację, jak i na imprezę rodzinną. Jest to ciekawe połączenie różnych smaków, które na pewno wam zasmakuje.



SKŁADNIKI:
  • 1 gruszka
  • garść rukoli
  • 100g sera pleśniowego (np. błękitny lazur)
  • 2 łyżki masła
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka miodu
  • garść orzechów
PRZYGOTOWANIE:
  • Obrać i pokroić gruszkę w kostkę (można delikatnie skropić sokiem z cytryny, aby zachowała kolor). Orzechy posiekać.
  • Do roztopionego masła wrzucić gruszkę, chwilę podsmażyć, aż delikatnie zmięknie. Wyciągnąć i odstawić na bok.
  • Na patelnię po gruszkach wrzucić orzechy i delikatnie je uprażyć. Wyciągnąć orzechy. Do masła dodać miodu, soli, pieprzu i octu balsamicznego. Mieszać do roztopienia miodu.
  • Na talerz wyłożyć rukolę, na to gruszki, pokruszyć ser pleśniowy i posypać orzechami. Skropić sosem. Podawać zaraz po przygotowaniu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz