czwartek, 25 stycznia 2018

SMALEC Z CEBULĄ, JABŁKIEM I CZOSNKIEM

Witam!

Dzisiaj przepis na smalec. Smalec, ktoś powie, ale jaki! Smalec niezwykły, aromatyczny, przepyszny z miękkimi skwarkami i rozpływającą się w ustach cebulką. Prosty w przygotowaniu. Gwarantuję, że wszystkim będzie bardzo smakował.

SKŁADNIKI:

  • 300 gram słoniny
  • 300 gram wędzonej słoniny
  • 300 gram surowego boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnu
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Słoninę surową, wędzoną oraz surowy boczek kroimy na drobną kostkę. Im mniejsza tym lepiej.
  • Na patelnię wpierw wrzucamy tylko słoninę surową i wędzoną i powoli topimy. Temperatura musi być nie za wysoka, tak aby tłuszcz powoli się topił. Gwarantuje to że skwarki będą wypieczone, ale miękkie nie przypalone.

  • Gdy słonina jest w połowie wytopiona dodajemy pokrojony boczek wędzony i dalej smażymy.
  • W międzyczasie drobno kroimy cebulę, siekamy czosnek lub przeciskamy przez praskę oraz obieramy jabłko i trzemy na tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
  • Gdy smalec i boczek są już prawie wytopione, dodajemy cebulę i chwilę smażymy.
  • Następnie dodajemy starte jabłko, czosnek i mleko.
  • Smażymy przez ok. 5 minut. Doprawiamy białym pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
  • Po wyłączeniu, przekładamy do słoiczka.
  • Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz