sobota, 15 lipca 2017

NAJLEPSZE WEGE BURGERY

WITAM

Dzisiaj przepis dla tych, którzy lubią próbować czegoś innego.


Tradycyjne burgery zamieniamy na coś wegetariańskiego. Efekt "wow" gwarantowany 😆. Według mnie, są to jedne z najlepszych burgerów, które jadłam. Przepis znalazłam TUTAJ. Podam go jeszcze na moim blogu, bo uważam, że jest godny polecenia.

NA 10 BURGERÓW POTRZEBUJEMY:

2 szklanki startej marchewki
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki prażonego słonecznika
½ szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz

JAK ZROBIĆ?

Wszystkie składniki mieszamy rękami aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie jest wystarczająco klejąca, wystarczy dodać więcej mąki i oleju.

Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika na 30 min w temperaturze 200*C. W połowie czasu pieczenia kotlety obracamy na drugą stronę.

Teraz możemy zamienić kotlety w burgery!

Robicie to według uznania. Ja użyłam klasycznej bułki na burgery. Dodałam mix sałat, kiełki, ogórek, keczup oraz trochę majonezu. 

Smacznego!





Zapraszam na moje media społecznościowe:


Oraz na mojego drugiego bloga:

2 komentarze:

  1. Kiedyś je robiłam ale nie zachwyciły mnie swoim smakiem, co nie zmienia faktu, ze Twój burger wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż, każdy ma różne gusta ;) Bardzo się cieszę, że podoba Ci się efekt wizualny haha :) Dziękuję za komentarz!

      Usuń