niedziela, 6 marca 2016

Sałatka "przekładaniec"

Cześć!
Jednym daniem z menu urodzinowego jest sałatka, którą my nazwaliśmy "przekładaniec". Zapraszam do czytania! :)


Składniki:
(są to przykładowe proporcje, zależy to od wielkości miski
i uznania)
  • 6-7 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • kilka łyżek majonezu (najlepiej kielecki)
  • gotowana szynka z Krakusa w puszce
  • 15-20 dag sera w kostce
  • 1 puszka pokrojonego ananasa
  • 2-3 pory (biała część)
Sposób przygotowania:
Robimy warstwy ze składników:
  • przekroić jajka wzdłuż, ułożyć na spodzie miski
  • cienka warstwa majonezu
  • przekroić por wzdłuż, a następnie na cienkie paseczki
  • cienka warstwa majonezu
  • pokroić szynkę w kostkę
  • cienka warstwa majonezu
  • jajka tak samo pokroić, jak w pierwszej warstwie
  • cienka warstwa majonezu
  • ser potarty na grubych oczkach
  • ananas
 

 Smacznego!
~Natalia

Zapraszam na facebooka : Nasze Kulinarne Życie

2 komentarze:

  1. mam ostatnio fazę na sałatki:) Wasza wygląda bardzo ładnie, musi być pyszna, zapisuję sobie do wypróbowania, tylko ten ananas w plastrach na wierzchu, dekoracyjnie, ale raczej niezbyt praktycznie; pokroiłabym w kawałki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, dlatego w przepisie pisze,że ananas pokrojony na kawałki, akurat wtedy mieliśmy taki :)
      Pozdrawiam

      Usuń