czwartek, 25 stycznia 2018

CHILI CON CARNE

Witam,

Dzisiaj prosty przepis na bardzo dobre, aromatyczne i rozgrzewające danie, które w naszym domu gości już od kilkunastu lat.

SKŁADNIKI:


  • 750 gram mielonego mięsa wieprzowego
  • 750 gram mielonego mięsa wołowego
  • 4 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 puszki czerwonej fasolki (400 gram każda)
  • 4 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 paczka przyprawy Chili Con Carne z Kotanyi
  • 2 łyżeczki łagodnej wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • Pieprz
  • Sól
Znalezione obrazy dla zapytania kotanyi chili con carne

PRZYGOTOWANIE:
  • Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oleju. Na koniec wyciskamy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Cebula ma być zeszklona a nie przysmażona. Przekładamy do garnka (należy przygotować garnek o pojemności co najmniej 5 litrów).
  • Na patelnię na której smażyliśmy cebulę, przekładamy mielone mięso (wieprzowe i wołowe), solimy i smażymy. Podczas smażenia, rozdrabniamy, aby nie było dużych grudek mięsa. Gdy mięso jest przesmażone, przekładamy do garnka.
  • Do garnka wrzucamy fasolkę (bez zalewy), pomidory krojone wraz zalewą oraz odsączoną kukurydzę. Puszki po pomidorach płuczemy minimalną ilością wody i dodajemy do garnka.
  • Teraz możemy włączyć piec i po przemieszaniu zacząć gotować chili con carne w garnku.
  • Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki - przyprawę chili con carnę, paprykę wędzoną, cukier. Delikatnie solimy i pieprzymy (ostateczne doprawiać będziemy na koniec gotowania).
  • Teraz na małym ogniu (ma tylko "pykać") gotujemy chili con carne przez co najmniej godzinę, a najlepiej 1,5h od czasu do czasu mieszając.
  • Na koniec sprawdzamy czy jest dosyć soli i pieprzu.
  • Najlepiej smakuje następnego dnia. Jest to także idealne danie do mrożenia.
  • Smacznego! 



Chili można podać z kleksem śmietany lub tartym serem. Czasami jest podawany z kruszonymi chipsami z tortilli. Jeżeli ktoś lubi pikantniejszą wersję, to nic nie stoi na przeszkodzie aby do swojej porcji dodał swój ulubiony ostry sos (np. sriracha).

2 komentarze:

  1. Robię bardzo podobnie, tylko że tylko z wołowym i dodaję papryczkę jalapeno oraz pomidory krojone. Podajemy w domu najczęściej z ryżem basati, kapustą pekińską, serem tartym, zawijane w tortile. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobnie, tylko że tylko z wołowym i dodaję papryczkę jalapeno oraz pomidory krojone. Podajemy w domu najczęściej z ryżem basati, kapustą pekińską, serem tartym, zawijane w tortile. Pycha.

    OdpowiedzUsuń