niedziela, 17 grudnia 2017

KRUCHA, AROMATYCZNA KACZKA

WITAM

Dzisiaj przepis na przepyszną kaczkę mojego taty. Serdecznie polecam każdemu ją przyrządzić.



Do przyrządzenia pysznej, aromatycznej i kruchej kaczki potrzebujemy:

- 2 - 2.5 kg kaczki (najlepiej swojska)
- 2 małe jabłka
- 8 suszonych śliwek
- majeranek
- sól, pieprz

Przepis i wykonanie jest bardzo proste a efekt gwarantowany. 

Na samym początku można przygotować farsz. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ósemki, a później jeszcze na pół (skórę zostawiamy). Dodajemy suszone śliwki, trochę pieprzu i sporo majeranku (Ok 1 łyżki). Mieszamy. Farsz gotowy.

Kaczkę dosyć mocno solimy, pieprzymy (również w srodku). Teraz wkładamy farsz a otwór zamykamy wykałaczką. Teraz kolejny krok. Mocno nacieramy całą kaczkę majerankiem. Ma być naprawdę ciemna od majeranku. 

Kaczkę można przygotować przed pieczeniem ale lepiej godzinę przed lub nawet dzień wcześniej wieczorem i wstawić do lodówki. Jeżeli wyciągamy kaczkę z lodówki to... i tutaj możecie się zdziwić, nie czekam aż dojdzie do temperatury, tylko wkładam do zimnego piekarnika i dopiero włączam pieczenie. Proszę mi wierzyć - kaczka wyjdzie tak samo dobra i krucha.

 Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą (ok 1/2 szklanki), przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180C z termoobiegiem. Czas pieczenia to 3 godzin. Jeżeli mamy kaczkę wiejską od gospodarza to pieczemy 3.5 godziny.

W trakcie pieczenia zalewamy tłuszcz i pędzlem smarujemy tłuszczem kaczkę. 

Po upieczeniu pozostawiamy kaczkę w wyłączonym piekarniku na co najmniej 1 godzinę. Jeżeli będzie dłużej to też w porządku. Wystarczy przed podaniem włączyć na chwilę piekarnik aby kaczka się podgrzała.

Kaczkę serwujemy najlepiej z śląskim kluskami i czerwoną kapustą. Do tego robimy sos. 



Smacznego!
Natalia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz