niedziela, 16 lipca 2017

NASIONA CHIA - PUDDING

WITAM

Ostatnio bardzo polubiłam nasiona chia - w owsiance, koktajlach, sałatkach, naleśnikach, ciastach, zdrowych deserach, jakim jest np. ten pudding. Namoczone nasiona to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Pęcznieją i zwiększają swoją objętość aż 8-9 razy, powodując sytość. Jak przeczytałam wcześniej - należy spożywać ok 1,5 łyżki stołowej nasion chia dwa razy dziennie.



Skoro już wszystko wiemy, przejdźmy do przepisu na PUDDING CHIA Z JOGURTEM GRECKIM, który znalazłam TUTAJ. Musimy jednak pamiętać, aby przygotować go kilka godzin wcześniej przed spożyciem - najlepiej dzień wcześniej, przed pójściem spać, aby nasiona miały szansę napęcznieć.


CZEGO POTRZEBUJEMY?
(2 porcje)
  • 400-450g jogurtu greckiego 
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • ulubione owoce
JAK ZROBIĆ? 
  • Jogurt wymieszać z nasionami i rozdzielić do dwóch szklanek lub pucharków. Włożyć do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na całą noc.
  • Po tym czasie polać syropem klonowym lub miodem i obłożyć owocami.




Taki pudding polecam zjeść na śniadanie lub jako deser. Smacznego! Dajcie znać w komentarzu, czy wy też jesteście zwolennikami nasion chia ;)




Zapraszam również na:

 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam nasiona chia! + świetny przepis 👌

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam takie puddingi, często robię na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo! Też je uwielbiam, łatwe, a jakie pyszne ;)

      Usuń