piątek, 25 marca 2016

Lasagne

Cześć!

Dzisiaj coś bardzo smacznego, jedna z moich ulubionych 
potraw - Lasagne.

Składniki: 
1.Sos mięsny
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki
  • 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok.1 łyżka ziół prowansalskich (do smaku)
  • sól, pieprz (do smaku)
2.Sos beszamelowy
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • ok.0,5l mleka
  • starta gałka muszkatołowa, do smaku
  • biały pieprz, sól
  • ok.10 dag startego parmezanu, lub inny twardy, wyrazisty ser, np.oscypek
3.Pozostałe składniki
  • płaty makaronu na lasagne (np.Barilla)
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 2 małe kulki mozzarelli pokrojonej w plastry
Sposób przygotowania:
1.Sos mięsny:
Smażyć mięso, tak aby było brązowe. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć, tak aby cebula się podszkliła. Wlać passatę, a następnie pomidory. Na koniec doprawić cukrem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wszystkie przyprawy dodawać, aż uzyskamy wyrazisty smak sosu. Dusić przez ok. 30 min na małym ogniu.
2.Sos beszamelowy:
Na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę. Następnie powoli dolewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.W międzyczasie dodawać gałkę muszkatołową, sól i biały pieprz. Na koniec dodać parmezan i delikatnie przemieszać.
3.Końcowe przygotowanie:
  • cienka warstwa sosu beszamelowego
  • makaron
  • sos beszamelowy
  • sos mięsny
  • starty ser
  • makaron
  • sos beszamelowy
  • sos mięsny
  • starty ser
  • makaron
  • sos beszamelowy
  • sos mięsny 
  • mozzarella 
Piec 25 min pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po 25 min piec bez przykrycia kolejne 10-15 min, aż ser się roztopi i zarumieni. Po wyciągnięciu z pieca najlepiej odczekać 10 min przed podaniem.



Smacznego!
~Natalia

Zapraszam na facebooka: https://www.facebook.com/naszekulinarnezycie/

2 komentarze:

  1. Pycha :) Nie miałem pomysłu co zrobić na obiad,zobaczyłem więc zrobiłem i smakowało mojej całej rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci pomogłam i smakowało ;)

      Usuń