niedziela, 24 stycznia 2016

Ciasto marchewkowe - film

Cześć!

Bardzo przepraszam za moją dłuugą nieobecność, ale za to na dzisiaj przygotowałam dla Was film! :)
Upiekłam moje pierwsze ciasto marchewkowe. Wyszło bardzo smaczne, puszyste i delikatne. 
Przepis jest ze strony : Kwestia Smaku

Składniki:
  • 250 g marchewki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g orzechów włoskich i nerkowców
  • 100 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:

  •  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
  •   Do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło i dodać miód , ciągle mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia. Dodać mleko oraz jajka, wszystko energicznie wymieszać rózgą. 
  •  Do czystej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać.
  •  Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut.                                            Przygotowanie pokazane jest na poniższym filmie:                                                                  


   
Smacznego! :)
Zapraszam także na moją stronę na Facebooku: Nasze Kulinarne Życie 
~Natalia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz