sobota, 14 marca 2015

Azjatycka zupa Pho

Witam
W dzisiejszym poście chciałam przedstawić pyszną Azjatycką zupę Pho. Zacznijmy może od przepisu: 

Składniki na wywar:
  • dwie przepołowione cebule
  • 10 cm imbiru, przekrojonego wzdłuż
  • 2kg dobrych kości wołowych, najlepiej z nogi
  • 1kg pociętego ogona wołowego
  • 0,5kg mięsa, najlepiej kark wołowy
  • ok. 6l wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka kopru włoskiego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • kilka ziaren kardamonu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 80ml sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
Dodatki:

makaron ryżowy, pokrojona wołowina z wywaru, 25dag rostbefu pociętego w bardzo cienkie paski, limonki pocięte w ćwiartki, posiekana papryczka chili, kiełki fasoli, mięta,kolendra , bazylia, zielona cebulka, (według własnego uznania), sos Hoisin oraz ostry sos Sriracha


Sposób przygotowania:

Podpiecz cebulę i imbir, tak, aby były brązowe. Ugotuj kości- w dużym garnku ugotuj wodę i dodaj kości, utrzymując bardzo wysoką temperaturę. Gotuj przez 10 min. Odcedź, wypłucz kości i garnek (to powoduje, że rosół będzie klarowniejszy). Włóż do garnka kości oraz mięso i zalej 6l wody. Następnie gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj przez 1,5 godz. Po tym czasie wyciągnij mięso i gotuj następne 2 godz. (bez przykrycia). Kiedy wywar będzie gotowy, odcedź go i dopraw do smaku sosem rybnym, solą i cukrem.


Podanie zupy:
Pamiętaj, że przed podaniem musisz ugotować makaron według receptury.Jeżeli chodzi o podanie, dodajesz dodatki według własnego uznania.

Zupa bardzo nam smakowała. Nasz dom został wypełniony cudownym, azjatyckim zapachem. Na jakiś czas poczuliśmy się, tak jakbyśmy byli na innym kontynencie ;). Oto kilka zdjęć:




 Do następnego postu ;) Natalia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz