poniedziałek, 12 czerwca 2017

Ciasto truskawkowe z bezą

Cześć!
Dzisiaj zrobiłam coś tak pysznego, że aż muszę się z wami tym podzielić ;)
Jest to ciasto z truskawkami i bezą na wierzchu. Przepis dostałam od mojej cioci, więc myślę, że nie znajdziecie takiego w internecie. Banalne wykonanie, smakuje naprawdę super - czego chcieć więcej? Ok, przejdźmy może do przepisu ;).

Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 450g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 150g cukru (szklanka)
  • 200g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • truskawki/rabarbar
Składniki na bezę:
  • 2 białka 
  • 75g cukru (1/2 szklanki)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj rękami. Ciasto przełóż na blachę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ułóż na cieście truskawki. Ubij białka dodając cukier. Ubite białka przełóż na truskawki. Piecz w 175*C z termoobiegiem przez 40 min.



Instagram: @nasze_kulinarne_zycie
Facebook: Nasze Kulinarne Życie
e-mail: truskawkowa05@gmail.com

~Natalia

8 komentarzy: