WITAM
Ostatnio bardzo polubiłam nasiona chia - w owsiance, koktajlach, sałatkach, naleśnikach, ciastach, zdrowych deserach, jakim jest np. ten pudding. Namoczone nasiona to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Pęcznieją i zwiększają swoją objętość aż 8-9 razy, powodując sytość. Jak przeczytałam wcześniej - należy spożywać ok 1,5 łyżki stołowej nasion chia dwa razy dziennie.
Skoro już wszystko wiemy, przejdźmy do przepisu na PUDDING CHIA Z JOGURTEM GRECKIM, który znalazłam TUTAJ. Musimy jednak pamiętać, aby przygotować go kilka godzin wcześniej przed spożyciem - najlepiej dzień wcześniej, przed pójściem spać, aby nasiona miały szansę napęcznieć.
CZEGO POTRZEBUJEMY?
(2 porcje)
- 400-450g jogurtu greckiego
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- ulubione owoce
- Jogurt wymieszać z nasionami i rozdzielić do dwóch szklanek lub pucharków. Włożyć do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie polać syropem klonowym lub miodem i obłożyć owocami.
Taki pudding polecam zjeść na śniadanie lub jako deser. Smacznego! Dajcie znać w komentarzu, czy wy też jesteście zwolennikami nasion chia ;)
Zapraszam również na:
Uwielbiam nasiona chia! + świetny przepis 👌
OdpowiedzUsuńJa też! ❤️ Dziękuję :)
UsuńPycha! Uwielbiam takie puddingi, często robię na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo! Też je uwielbiam, łatwe, a jakie pyszne ;)
Usuń