WITAM
Dzisiaj przepis dla tych, którzy lubią próbować czegoś innego.
Tradycyjne burgery zamieniamy na coś wegetariańskiego. Efekt "wow" gwarantowany 😆. Według mnie, są to jedne z najlepszych burgerów, które jadłam. Przepis znalazłam TUTAJ. Podam go jeszcze na moim blogu, bo uważam, że jest godny polecenia.
NA 10 BURGERÓW POTRZEBUJEMY:
2 szklanki startej marchewki
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki prażonego słonecznika
½ szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki prażonego słonecznika
½ szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz
JAK ZROBIĆ?
Wszystkie składniki mieszamy rękami aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie jest wystarczająco klejąca, wystarczy dodać więcej mąki i oleju.
Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika na 30 min w temperaturze 200*C. W połowie czasu pieczenia kotlety obracamy na drugą stronę.
Teraz możemy zamienić kotlety w burgery!
Robicie to według uznania. Ja użyłam klasycznej bułki na burgery. Dodałam mix sałat, kiełki, ogórek, keczup oraz trochę majonezu.
Smacznego!
Zapraszam na moje media społecznościowe:
Oraz na mojego drugiego bloga:
Kiedyś je robiłam ale nie zachwyciły mnie swoim smakiem, co nie zmienia faktu, ze Twój burger wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńCóż, każdy ma różne gusta ;) Bardzo się cieszę, że podoba Ci się efekt wizualny haha :) Dziękuję za komentarz!
Usuń