Cześć!
Dzisiaj rozpoczynają mi się ferie, więc na tą okazję zrobiłam ciasto czekoladowe. Wyszło puszyste i bardzo smakowite :). Nie jest trudne do wykonania, a wręcz bardzo proste.
Przepis jest ze strony: Kwestia Smaku
Składniki:
1. Masa:
- 80 g masła
- 100 g czekolady deserowej (ja użyłam mlecznej)
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 1 łyżeczka do pieczenia
- 100 g czekolady deserowej (również użyłam mlecznej)
- 50 g masła
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
- W rondelku podgrzewać na minimalnym ogniu pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę ciągle mieszając do momentu uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z ognia i dodać mleko, wymieszać.
- W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać ubite jajka i masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.
- Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wlać masę i piec do suchego patyczka (ok. 43 minuty, w większej niż 21 cm formie, ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 - 35 minut)
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez ok. 30 minut w formie,a następnie wyłożyć na paterę. Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę oraz pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Od razu odstawić z ognia i polać po cieście czekoladowym.
Smacznego! ;)
~Natalia
Tutaj znajdziesz mój blog: https://www.facebook.com/naszekulinarnezycie/
Tutaj znajdziesz mój blog: https://www.facebook.com/naszekulinarnezycie/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz