Witam
W dzisiejszym poście chciałam przedstawić pyszną Azjatycką zupę Pho. Zacznijmy może od przepisu:
Składniki na wywar:
- dwie przepołowione cebule
- 10 cm imbiru, przekrojonego wzdłuż
- 2kg dobrych kości wołowych, najlepiej z nogi
- 1kg pociętego ogona wołowego
- 0,5kg mięsa, najlepiej kark wołowy
- ok. 6l wody
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka kopru włoskiego
- 3 gwiazdki anyżu
- kilka ziaren kardamonu
- 6 ząbków czosnku
- 1,5 łyżki soli
- 80ml sosu rybnego
- 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
Dodatki:
makaron ryżowy, pokrojona wołowina z wywaru, 25dag rostbefu pociętego w bardzo cienkie paski, limonki pocięte w ćwiartki, posiekana papryczka chili, kiełki fasoli, mięta,kolendra , bazylia, zielona cebulka, (według własnego uznania), sos Hoisin oraz ostry sos Sriracha
Sposób przygotowania:
Podpiecz cebulę i imbir, tak, aby były brązowe. Ugotuj kości- w dużym garnku ugotuj wodę i dodaj kości, utrzymując bardzo wysoką temperaturę. Gotuj przez 10 min. Odcedź, wypłucz kości i garnek (to powoduje, że rosół będzie klarowniejszy). Włóż do garnka kości oraz mięso i zalej 6l wody. Następnie gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj przez 1,5 godz. Po tym czasie wyciągnij mięso i gotuj następne 2 godz. (bez przykrycia). Kiedy wywar będzie gotowy, odcedź go i dopraw do smaku sosem rybnym, solą i cukrem.
Podanie zupy:
Pamiętaj, że przed podaniem musisz ugotować makaron według receptury.Jeżeli chodzi o podanie, dodajesz dodatki według własnego uznania.Zupa bardzo nam smakowała. Nasz dom został wypełniony cudownym, azjatyckim zapachem. Na jakiś czas poczuliśmy się, tak jakbyśmy byli na innym kontynencie ;). Oto kilka zdjęć:
Do następnego postu ;) Natalia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz